Ceny ropy vzrástli v reakcii na pozitívne správy z USA a Číny

06.03.2013 Celý región

Singapur 6. marca (TASR) - Ceny ropy sa dnes zvýšili v reakcii na rast akciových trhov a pozitívne údaje z Číny a USA. Tie vyvolali nádej na oživenie dopytu po rope v oboch krajinách, ktoré sú jej najväčšími svetovými spotrebiteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najnovší prieskum v USA totiž odhalil, že aktivita amerického sektora služieb vo februári vzrástla a najstrmšie za viac ako rok. To spolu s vyhlásením čínskych predstaviteľov, že budú pokračovať v podpore ekonomiky, povzbudilo investorov, aby začali nakupovať ropu a pomohli tak vytlačiť jej ceny smerom nahor.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent sa dnes o 7.20 SEČ predával za 111,93 USD (85,87 eura). To je o 32 centov viac, ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Americká ľahká ropa WTI dnes zdražela o 22 centov na 91,04 USD za barel.

Obchodníci teraz vyčkávajú na údaje z amerického trhu práce, ktoré im naznačia, ako sa bude v najbližšej budúcnosti vyvíjať dopyt po rope. A svetový trh s ropou tiež pozorne sleduje situáciu vo Venezuele po smrti prezidenta Huga Cháveza. Ropný priemysel v latinskoamerickej krajine, ktorá je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu pracuje normálne a trhy ani žiadne prerušenie ťažby neočakávajú.
 

Vyberte región